Centrala termică îți asigură un miminum de confort, mai ales dacă trăiești într-o cumunitate ruptă de oraș. La fel de folositoare este însă și în municipiile în care nu mai există un sistem centralizat de încălzire. Pe cât de utile, pe atât de sensibile pot fi însă, uneori, centralele termice. Iar cauzele defecțiunilor pot fi foarte variate. Multe dintre ele dispar însă doar la intervenția specialistului.
Descoperă în acest articol care sunt cele mai comune defecțiuni ale centralei termice și cum pot fi acestea remediate.
1. Principalele simptome și posibilele defecțiuni ale centralei termice pe gaz
2. Defecțiuni frecvente ale centralei pe lemne
3. Cum poți preveni o mare parte din defecțiunile centralei termice
4. Erori ce pot duce la defecțiuni premature sau frecvente ale centralei termice
Principalele simptome și posibilele defecțiuni ale centralei termice pe gaz
Iată care sunt cele mai frecvente defecțiuni ale centralei termice pe gaz:
• Centrala termică nu pornește
În situația în care centrala termică nu pornește, trebuie să verifici dacă ai gaz, apă și curent electric. În lipsa oricăruia dintre ele, centrala nu va funcționa. Dacă problema este curentul, centrala va porni automat, după ce alimentarea cu energie electrică a fost reluată. Dacă problema este, în schimb, gazul, atunci când distribuitorul reia alimentarea, o simplă resetare a sistemului este suficientă;
• Centrala termică se oprește de mai multe ori
Dacă ai această problemă cu centrala, s-ar putea că apa să nu aibă presiune sau să existe o problemă cu termostatul din cameră. De asemenea, este posibil că alimentarea cu apă să fie sistată sau să existe defecțiuni la pompă de recirculare;
• Flacăra centralei termice nu se aprinde
Această problemă poate fi cauzată de temperatura apei din cazan, care este superioară celei reglate. Sau poate fi cauzată de un robinet de gaz închis. De asemenea, pot exista avarii ale cazanului, caz în care ledul roșu este aprins și sistemul trebuie rearmat de la butonul de resetare. Defecțiunea poate fi cauzată și de prezența aerului pe coloana de gaz sau de o presiune prea mică sau inexistentă în instalație. Manometrul ar trebui să indice o presiune de cel puțin 1,1 bari, pentru ca centrala să funcționeze în parametri optimi;
• Aprinderea și stingerea flăcării
O defecțiune cauzată de inversatul fazei cu nulul pe cablul de alimentare. Poziționează corect stecherul în priză, pentru a rezolva problema. Apoi, resetează centrala de la buton;
• Centrala termică nu încălzește sau nu dă apă caldă
Dacă apă nu depășește temperatura de 40 de grade, butonul de reglaj este setat la o temperatură sub 60 de grade. Problema poate fi cauzată însă și de presiunea prea mare din coloana de apă rece. Însă poate fi și o problemă a termostatului, care își poate pierde din precizie. Acesta poate fi înlocuit ușor, fără o cheltuiala prea mare;
• Caloriferele rămân reci
S-ar putea că traseul de țevi să fie înghețat, mai ales dacă acesta trece prin spații deschise, iar temperaturile sunt foarte joase. Sau se poate ca radiatoarele să fi prins aer. Verifică și butonul de selecție vară/iarnă, care trebuie setat pe anotimpul rece, bineînțeles.
Apoi, termonstatul de ambianța poate fi setat la o temperatură sub 20 de grade Celsius sau instalația de încălzire poate fi închisă cu totul.
• Cazanul produce condens
Cazanul a fost reglat să funcționeze pe funcția de încălzire, la o temperatură mai mică de 75 de grade, însă. În aceste condiții termostatul montat pe centrală trebuie reglat la o valoare mai mare decât aceasta;
• Defectarea termostatului
Termostatele se pot defectă sau își pot pierde sensibilitatea. Vestea bună este că termostatul poate fi înlocuit la prețuri chiar accesibile.
• Înghețarea centralei
Instalația poate îngheța chiar și la o temperatură de 0 grade Celsius. Dacă centrala se află într-un loc răcoros, precum garajul, de exemplu, poți achiziționa un robinet termostatic, care va deschide instalația numai dacă apa depășește 6 grade Celsius;
• Zgomote în centrală
Bolboroseala sau loviturile care se aud din centrală termică pot indica faptul că aerisirea instalației nu s-a făcut corespunzător sau faptul că apa nu are presiunea potrivită. Însă pot indica și probleme la pompa de circulație. Șuieratul care se aude din centrală, în schimb, poate semnifica calcar depus pe schimbătorul de căldură, în plăci. Depunerile de minerale, dar și nămolul pot cauza zgomote în calorifere;
• Scurgeri de apă din centrală
Centrala termică este prevăzută cu o supapă. Aceasta va elimina surplusul de apă, dacă presiunea e prea mare în sistem;
• Nereguli cauzate de furnizorii de utilități
Dacă debitul de apă este insuficient și presiunea în conducta de alimentare scade sub 1,2 bari, centrala nu va funcționa corect. Dacă debitul gazului este insuficient, centrala va merge cu intermitențe și va întra în avarie – led roșu aprins. De asemenea, o presiune prea mare a gazului poate cauza zgomote și vibrații ale regulatorului de gaz. Iar variațiile de tensiune ale curentului electric pot duce la nefunctionarea centralei sau la arderea siguranței.
Defecțiuni frecvente ale centralei pe lemne
Pentru ca utilizatorii să fie în deplină siguranță și viața centralei termice pe lemne să fie prelungită, aceasta trebuie să dispună de: două supape de siguranță, vas de expansiune, pompă de circulație, pompă de recirculare sau ventil de recirculare între tur și retur, serpentină de răcire și ventil de descărcare la supra-temperatura.
Chiar și așa, echipamentele menționate mai sus nu oferă o siguranță deplină în cazul în care se sistează alimentarea cu energie electrică. Tocmai de aceea, toate aceste instalații ar trebui să dispună de elemente de sigurață împotriva penelor de curent – un generator de curent sau un UPS.
Tot pentru a evita defecțiunile și aprinderea mai dificilă din cauza lipsei aerului necesar arderii, centrala termică ar trebui curățată periodic de cenușă care rezultă în urma arderii lemnului.
În urma arderii rezultă și gudron, care se depune pe pereții centralei. Acest gudron trebuie curățat periodic cu peria de sârmă, altfel pereții centralei se pot crapă. Gudronul se poate depune însă și pe racordul coșului de fum, existând riscul aprinderii acestuia.
Apariția coroziunii la centrala termică și la calorifere este cauzată de golirea instalației de lichid. Producătorii nu recomandă acest procedeu.
Pentru a evita înghețarea instalației pe timp de iarnă se recomandă folosirea antigelului.
Dacă temperatura apei nu crește, pot exista mai multe probleme. În primul rând, calitatea lemnului, care, ideal, ar trebui uscat timp de minimum 1,5 ani. Termostatul trebuie să pornească la o temperatură de minimum 60 de grade Celsius.
Defecțiunea ar putea fi cauzată însă și de tirajul necorespunzător al coșului de fum – gazele de ardere nu sunt evacuate, iar lemnul arde mai greu sau chiar se stinge. Tirajul trebuie măsurat de un specialist. Însă transferul de căldură poate fi împiedicat și de faptul că centrala nu a fost curățată de gudron și cenușă. Trebuie, de asemenea, să verifici și dacă centrala este dimensionată corespunzător suprafeței care trebuie încălzită.
Nu în ultimul rând, o centrală pe lemne are nevoie de priză de aer, așa că ar fi indicată și o aerisire a camerei unde a fost instalată.
Dacă temperatura în camere este prea mare și cauzează disconfort, trebuie să montezi o vană de amestec și robinete cu cap termostatic. Mulți proprietari de centrală setează dispozitivul să funcționeze la o temperatură mai joasă, însă acest lucru este o greșelă și poate rezultă în scăderea randamentului, apariția condensului sau chiar spargerea corpului centralei.
Poți preveni multe dintre problemele care apar în utlizarea unei centrale termice, dacă îți iei niște minime măsuri de siguranță:
- Reviziile periodice ale centralei termice
- Verificarea și revizia tehnică a centralei termice sunt absolut necesare pentru o minimă siguranță. În plus, legea te obligă să apelezi la firme specializate care să efectueze revizia tehnică periodică. Se face o dată la maximum 2 ani sau mai devreme, la cererea ta;
- Folosirea unor sisteme de regularizare a tensiunii și protecția față de căderi și șocuri electrice
- UPS-urile sunt echipamente de ultimă generație care pot să asigure continuitatea alimentării cu energie, în timpul unei pene de curent sau a oricărei probleme apărute la sistemul de electricitate. Pot fi folosite cu succes pentru centralele termice. La fel și prizele care apară electrocasnicele împotriva unor șocuri electrice care pot apărea pe rețea.

Erori ce pot duce la defecțiuni premature sau frecvente ale centralei termice
Găsești în cele ce urmează o listă detaliată a erorilor ce pot apărea la cetrala termică și care pot duce la defecțiuni serioase și costisitoare:
- Instalarea unei centrale termice presupune mai mult decât simplă achziționare a unui aparat performant. Instalarea trebuie efectuată întotdeauna de o persoană autorizată sau de o firmă specializată în astfel de operațiuni.
- Costurile totale ale achiziționării și instalării unei centrale termice variază de la 3.200 la 7.800 de lei, în cazul unei prime instalări, într-un apartament de 80 mp;
- Reviziile tehnice periodice sunt în primul rând măsuri de siguranță. Orice utilizator de centrală termică este obligat de lege să facă aceste revizii tehnice periodice. Asta pentru a preîntâmpina orice problemă la centrală, inclusiv cele care îți pun siguranța în pericol;
- Folosirea lemnului verde la o centrală pe lemne va duce la scăderea randamentului dispozitivului chiar și la jumătate. Lemnul uscat, în schimb, contribuie la prelungirea vieții centralei.
- Racordarea incorectă a dispozitivului sau montarea unui coș de fum neadecvat pot duce și ele la defecțiuni majore. Iar tirajul necorespunzător afectează direct procesul arderii și randamentul dispozitivului. La fel și variațiile de presiune ale gazului și apei. Cum aminteam mai sus, și erorile pe rețeaua de distribuție a energiei electrice pot să aibă efecte negative asupra unei centrale.
Nu în ultimul rând, ferește-te și de produsele contrafăcute sau de proastă calitate
Pentru a fi cât se poate de informat în ceea ce privește centralele termice, trebuie să știi și unde NU trebuie să montezi o centrală termică.